Jotta BESO Helsinki-korusi säilyisi kauniina mahdollisimman pitkään, on hyvä muistaa "käyttää sitä oikein". Luethan siis tämän ohjeen ennen kuin otat korusi käyttöön.

Käytän koruissani materiaaleina erilaisia helmiä ja korukiviä; lasihelmiä, helmiäislasihelmiä, makeanvedenhelmiä ja simpukankuorihelmiä, satunnaisesti myös puisia helmiä. Rannekkeet valmistan aidosta nahasta ja osan rannekoruista teen joustolankaan.

KORUMETALLI

Edellä mainittujen materiaalien kanssa koruissa on korumetallisia ja hopeoituja osia. Erityisesti korumetallisia osia sisältävien korujen kanssa pitää olla tarkka: niitä ei saa kastella, eikä niiden päälle saa osua hiuslakkaa, hajuvesiä tai imeytyä rasvoja iholta. Korumetalli ei myöskään pidä kosteudesta tai auringonvalosta, joten ne tulisi aina säilyttää kuivassa ja pimeässä paikassa, esim. korulippaassa. Valitettavasti joidenkin ihmisten ihon oma ph voi myös olla niin hapan, että se jo itsessään kuluttaa korun pintaa ja siten tummentaa sen tavallista nopeammin. Tämä hapettuminen on yleistä kaikille metalleille, ero esimerkiksi hopeaan on siinä, että sen voi puhdistaa tarvittaessa.

Korumetallisia koruja ei ole tarkoitetty ympärivuorokautiseen käyttöön, kuten aidoista metalleista (hopea, kulta) valmistettuja koruja, koska niitä ei voi puhdistaa, jos pinta on jo päässyt tummenemaan. Pinnan tummenemista voi ennaltaehkäistä lakkaamalla korumetallin pinnan värittömällä kynsilakalla. Tämä kikka ei kuitenkaan pelasta jo tummentunutta korua. Korumetalliset korut tulisi säilyttää siten, että muut korut eivät pääse naarmuttamaan metallin pintaa. Korun kankaaseen kääriminen on yksi fiksu tapa välttyä naarmuilta. Jos käytät koruasi jatkuvasti (esim. avainnauhat), pidä huoli siitä että korun kanssa kaulalla ei ole samaan aikaan muita metallista valmistettuja koruja, jotka naarmuttavat korumetallin/hopeoidun korumetallin pintaa alituiseen. 

Korumetalliset korut tulisi puhdistaa kevyesti kankaisella liinalla pyyhkimällä mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen. Tämä voi tuntua vaivalloiselta, mutta näin toimimalla pitkität korusi käyttöikää reilusti!

HELMET

Makeanvedenhelmet ovat peräisin luonnosta, mutta ne ovat viljeltyjä helmiä. Koruissani käytän useasti synteettisesti värjättyjä makeanveden-ja simpukankuorihelmiä, koska luonnon tarjoama värivalikoima ei sisällä sateenkaarenvärisiä yksilöitä.

Helmiä tulisi säilyttää varoen, koska ne ovat pinnaltaan pehmeitä ja naarmuuntuvat helposti. Hyvä paikka on esim. korulipas, jossa helmet säilyvät nätisti silkkikankaan sisällä. Jos helmesi on punottu koruvaijeriin, tulisi helmikoru säilyttää oikeassa muodossaan, eikä sitä tule taivuttaa, jotta vaijeriin ei syntyisi taitoksia. Voit pyyhkiä helmiä silloin tällöin varovasti kostealla kangasliinalla, jos näyttää siltä, että niiden pinta on samentunut.

NAHKA

Rannekkeet valmistan aidosta nahasta, joka on luonnonmateriaalina aina pinnaltaan enemmän tai vähemmän rosoinen ja epätasainen. Nahka säilyy kauniina pidempään, kun et kastele sitä koskaan, esim. uiminen tai suihkussa käynti nahkaranneke kädessä kannattaa unohtaa. Saat pidettyä rannekkeen siistinä, kun pyyhit sitä silloin tällöin kevyesti kostutetulla mikroliinalla varoen. Nahkarannekkeiden lukot ovat korumetallia, jonka hoito-ohjeen löydät ylempää. 

ONE-SIZE RANNEKORUT

Joustolankaan tehdyt one size -rannekorut tulisi aina säilyttää "makuulteen", eli niitä ei missään nimessä tulisi roikuttaa korutelineissä tai vastaavissa. Näin säilytettynä joustolanka pitää muotonsa napakkana mahdollisimman pitkään, eikä veny muodottomaksi roikkuessaan. Joustolanka on myös herkkä valolle, joten siihen tehtyjä koruja ei kannata säilyttää suorassa auringonvalossa.

MUISTA AINAKIN NÄMÄ

  • Älä kastele koruasi
  • Säilytä korut kuivassa ja pimeässä, mielellään yksitellen kankaaseen käärittynä
  • Älä ota aurinkoa tai sauno koru päälläsi
  • Älä anna korun joutua hiuslakka/hajuvesipilven alle
  • Älä laita korua juuri rasvatulle iholle
  • Pyyhi koru silloin tällöin kevyesti mikroliinalla käytön jälkeen, jolloin puhdistat siihen iholtasi käytön aikana irronneen lian
  • Älä nuku koru päälläsi
  • Pue koru päällesi viimeisenä ja riisu ensimmäisenä
Noudattamalla näitä ohjeita saat BESO Helsinki -korusi kestämään kauniina ja kirkkaana mahdollisimman pitkään!